Menu

Jacques van Marken beste boek 2019


Delft – 01-02-2020- Het boek Jacques van Marken van Delftenaar van het Jaar Jan van der Mast is door de klanten van boekhandel Paagman gekozen tot het beste boek van 2019. Op de tweede en derde plaats kwamen De Smaak van de Sawa en De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. De winnaar van vorig jaar van was Het Pilgrim Fathers Complot van Jeroen Windmeijer. Het was toen de eerste keer dat de verkiezing werd gehouden.
Het boek van Jan van der Mast vertelt het bijzondere verhaal van Delftenaar en oprichter van het huidige DSM en Calvé, Jacques van Marken. Stemmers op Jacques van Marken motiveerden hun stem als volgt: “Wat een geweldig monument voor Delft. Een mooi inzicht voor mensen met ondernemerszin. Het laat Delftenaren beseffen dat het een voorrecht is om in een stad te wonen waar zo veel mooie mensen tot wasdom zijn gekomen.” en “Dit lijvige boekwerk leest als een trein!”

Onder de stemmers worden mooie prijzen verdeeld. Paagman stelde daarvoor 25 Paagman CadeauCards ter waarde van €20,19 beschikbaar. Daarnaast zijn er ook vijf boekenpakketten bestaande uit de 12 genomineerde boeken titels weggeven.

Jacques van Marken, De eerste sociaal ondernemer van Nederland
Jacques van Marken (1845-1906) besloot zich als negentienjarige corpsstudent ‘nuttig te maken voor de maatschappij’. Hij richtte de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek (het huidige DSM) en Calvé op en creëerde voorzieningen voor zijn arbeiders, die pas zeventig jaar later gemeengoed zouden worden, waaronder pensioenopbouw, ziektekostenverzekering en een ondernemingsraad.
Samen met zijn echtgenote Agneta woonde hij in zijn fabriekskolonie in Delft. Daarnaast had hij ook een gezin in Rotterdam. Ondanks een zware morfineverslaving bleef zijn maatschappelijk engagement onverwoestbaar, met de verzoening van arbeid en kapitaal als ideaal. Jan van der Mast schetst een fascinerend tijdsbeeld en laat zien hoe wij schatplichtig zijn aan Jacques van Marken.