Menu

Win het Gouden Boekje Isabella Boem en schilder Pieter de Hooch


Delft – 12-11-2019 - In Delft Centraal is op woensdag 13 november Diana Pereira van Museum Prinsenhof te gast. Zij komt vertellen hoe kinderen de prachtige tentoonstelling ‘Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer”  beleven. Pereira zal morgen in de uitzending tussen 10:00 en 12:00 het speciaal voor de tentoonstelling geschreven boekje “Isabella Boem en de schilder Pieter de Hooch” verloten onder de luisteraars. Luister morgen naar de uitzending en hoor hoe je het door Margje en Sjoerd Kuyper geschreven Gouden Boekje kunt winnen.

Boem is een enorme knal
Op twaalf oktober 1654 klinkt er een enorme knal in de stad Delft. Zo hard, dat je hem op het eiland Texel kunt horen. Delft trilt en beeft en ruiten rinkelen en breken. En tussen het puin, in die wolken roet en rook, zit een meisje in een
kinderstoel. Ze zit daar en ze eet een appel en ze zegt: "Boem.” De buren van schilder Pieter de Hooch ontfermen zich over haar. Ze noemen haar Isabella. Isabella Boem!
Als Isabella groter is, vraagt ze oompje Pieter hoe de stad eruitzag voor de knal. Dat weet bijna niemand meer. Dat brengt hem op een idee. "Isabel,” zegt hij, "ik ga alleen nog maar Delft schilderen. Als jij een omaatje bent en je 
kleindochter vraagt hoe Delft eruitzag toen jij een meisje was, dan kun je haar mijn schilderijen laten zien”.

Nu te zien
Deze eerste overzichtstentoonstelling van de beroemde 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch is nog tot 16 februari 2020 in het museum te zien. Met deze eerste overzichtstentoonstelling op eigen bodem krijgt Pieter de Hooch eindelijk de aandacht waar hij met zijn statuur recht op heeft. Na Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch internationaal beschouwd als de beroemdste Delftse meester van de Gouden Eeuw. In de tentoonstelling staan de schilderijen die De Hooch in Delft heeft gemaakt (ca. 1652-1660) centraal: zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keren terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd.