Menu

René Jacobs verkoopt 500ste schilderij


Delft – 29-10-2019 - Toen beeldend kunstenaar René Jacobs in 2006 zijn galerie annex atelier voor het publiek opende had hij niet kunnen bevroeden dat hij 13 jaar later zijn 500e schilderij in Delft zou verkopen. Deze week werd deze unieke mijlpaal echter bereikt. Het verkochte schilderij is een werk dat hij in opdracht van de pianist Jeroen van Veen maakte. Het is een oud schilderij uit de jaren veertig van de kerk van Culemborg, waar René Jacobs op de achtergrond de fabrieken van Pernis heeft geschilderd en op de voorgrond de auto van de pianist. Het is niet toevallig dat de 500e een werk uit zijn ‘Intervention’ serie is. Deze serie bestaat uit oude, bestaande schilderijen waar René de huidige tijd in schildert door er containerschepen, fly-overs, fabrieken, cruiseschepen, rosse buurten, elektriciteitsmasten of Mac Donalds filialen aan toe te voegen. Het is werk dat zowel in het binnen- als buitenland goed verkoopt omdat het herkenbaar is in alle delen van de wereld en zijn humor een taal spreekt die de grenzen van nationaliteit en cultuur overstijgt.

Werk hangt in 30 landen 
René Jacobs heeft in het verleden in Rotterdam Economie gestudeerd en heeft in de jaren negentig als management accountant bij een multinational gewerkt. Aan deze tijd heeft hij een obsessie voor getallen overgehouden. Op een spreadsheet houdt hij nauwgezet alle relevante informatie bij over alle werken die hij ooit heeft gemaakt, zoals de titels, de afmetingen, de prijzen en waar de schilderijen naar toe zijn gegaan. Zo heeft hij in 13 jaar 576 werken gemaakt waarvan er nu dus exact 500 verkocht zijn. Zelfs het aantal vierkante centimeters wordt nauwkeurig gearchiveerd; de teller staat op 2.762.846 cm2. De werken hangen in 30 verschillende landen. De grote verspreiding van zijn werk is volgens de kunstenaar vooral te danken aan grote verscheidenheid aan toeristen die ieder jaar Delft bezoeken en daarbij langs zijn galerie zijn gekomen.

Op naar de duizend
Desgevraagd is het werk “Door de eeuwen heen” dat hij in 2018 voor het Reinier de Graaf heeft gemaakt het meest bijzondere kunstwerk dat hij ooit heeft verkocht. Het kunstwerk van 500 x 120 cm vertelde de geschiedenis van Delft, de medische wetenschap en het Reinier de Graaf ziekenhuis. Toen het schilderij nog bij de ingang van het ziekenhuis hing kreeg hij dagelijks ontroerende reacties van bezoekers van het ziekenhuis, meestal patiënten of familie ervan, die letterlijk troost vonden bij het bestuderen van het enorme aantal kleine en grote details in het kunstwerk. De kunstenaar betwijfelt of hij ooit de grens van 1,000 verkochte schilderijen zal passeren. Volgens hem zou het naadloos in zijn tragikomische werk passen als hij de 1,000 verkochte werken uiteindelijk net niet redt. René Jacobs is bijna iedere dag aan het werk in zijn galerie ART Jacobs op de Nieuwe Langendijk 10. Mensen zijn welkom om over zijn schouder mee te kijken terwijl hij aan het werk is. Meer informatie over zijn werk en zijn openingstijden is te vinden op de website:www.artjacobs.nl