Menu

Reinier de Graaf schenkt kunstcollectie aan Museum Prinsenhof


Delft – 27-10-2019 - Het Reinier de Graaf Ziekenhuis schenkt 47 kunstvoorwerpen uit zijn collecie aan Museum Prinsenhof.. Met deze stukken kan het museum het verhaal van de stad Delft nog beter vertellen. De schenking is afkomstig uit de collectie van de Jonkvrouwe Ricardis Stichting van het ziekenhuis. Ze bestaat voor het grootste deel uit Delfts aardewerk, maar ook enkele meubels en glaswerk. Woensdag 23 oktober nam museumdirecteur Janelle Moerman de schenkingsovereenkomst in ontvangst van directievoorzitter Carina Hilders van het ziekenhuis. Een deel van de voorwerpen is te zien voor bezoekers van het museum. Museum Prinsenhof Delft en Reinier de Graaf gaan hiermee een langdurige samenwerking aan. Het museum doet ook iets terug, want als dank krijgen de medewerkers van het ziekenhuis vanaf maart 2020 gratis toegang tot het museum. Docenten van het museum doen ook iets terug. Zij geven het komend najaar twee lezingen over de Gouden Eeuw. Dat doen ze aan patiënten van het Reinier de Graaf Ziekenhuis en bewoners van revalidatiecentrum Pieter van Foreest.

Glazen, potten, schotel
Het museum krijgt onder meer drie gelegenheidsglazen. Daarop staat het ziekenhuis (toen nog ’gasthuis’) vermeld. Het ziekenhuis schenkt ook een originele bronzen apothekersvijzel uit de achttiende eeuw. In de collectie zitten bovendien een aantal apothekerspotten van Delfts aardewerk uit de 17de en 18de eeuw. In de collectie zit ook een Delfts blauwe schotel uit de Gouden Eeuw. De schotel is beschilderd met een allegorie op de zeeheld Maarten Harpertszoon Tromp (1598-1653). Tromp ligt in de Oude Kerk in Delft begraven. Sinds 1950 is wisselend een aantal stukken in het museum te zien geweest. In de huidige opstelling zijn de Delfts blauwe schotel met Maarten Harpertszoon Tromp en de bronzen apothekersvijzel te zien. Het museum toont ook een vrouwenbuste en een witte plooischotel van de Porceleyne Fle

Het verhaal van Delft en Reinier
“Door de eeuwen heen hebben we regelmatig bijzondere objecten, kunst en instrumenten gekregen”, vertelt Carina Hilders. “Daardoor hebben we, sinds de oprichting van ons Gasthuis in 1252, een unieke collectie kunst verzameld. Een collectie die niet alleen de geschiedenis van ons ziekenhuis weergeeft, maar ook van de stad Delft. Met deze schenking willen we een deel van ons erfgoed delen met een breder publiek. Als ziekenhuis zijn we immers al eeuwen verbonden met de stad Delft en haar inwoners.” Museumdirecteur Janelle Moerman is bijzonder blij met deze schenking. “Met de stukken uit de collectie van het Reinier de Graaf Ziekenhuis kan het museum het verhaal van de stad Delft en de ontwikkeling van de ziekenzorg in deze stad nog beter vertellen.”  

  Foto: Marco Zwinkels