Menu

Gemeente tackelt toename van fietsen met fietsparkeerboten


Delft – 23-07-2019 – Met twee tijdelijke fietsparkeerboten in de vorm van pontons met fietsenrekken wil de gemeente van 14 augustus tot 9 oktober extra fietsparkeerplekken creëren in de binnenstad. De parkeerboten liggen van woensdag 14 augustus tot en met woensdag 9 oktober aan de Binnenwatersloot en Dertienhuizen. Elk ponton biedt ruimte aan 40 tot 50 fietsen. De gemeente wil hiermee onderzoeken of fietsparkeerboten kunnen helpen bij de tijdelijke opvang van pieken. Dus op de momenten dat veel mensen met de fiets naar de binnenstad komen.

Ontvangstweek
De locaties van de fietsparkeerboten zijn afgestemd met de havenmeester. Zo is onder meer getoetst of rondvaartboten er geen hinder van hebben. De proef vindt gedeeltelijk plaats tijdens de OWEE, de ontvangstweek voor nieuwe studenten; de gemeente verwacht dan een flinke toename van fietsen. Omdat de binnenstad beschermd stadsgezicht is, is deze proef besproken met de adviescommissie omgevingskwaliteit, de AOK. Deze commissie is positief, ook vanwege het tijdelijke karakter. De AOK wordt betrokken bij de evaluatie.

Autoparkeervakken opgeven voor fietsen
In dezelfde periode veranderen vier autoparkeerplaatsen tijdelijk in fietsparkeervakken. Het gaat om twee parkeerplekken aan de Koornmarkt ter hoogte van Kromstraat, één parkeerplaats aan de Lange Geer en één parkeerplaats aan de Brabantse Turfmarkt. De gemeente vraagt aan bewoners en ondernemers in de omgeving van de boten en de tijdelijke fietsparkeerplaatsen om na afloop van de proef via een enquête hun ervaringen te delen. De gemeente neemt deze mee in de evaluatie.