Menu

TU Delft en KLM werken aan duurzaam vliegtuig


Delft/Seoul – 03-06-2019 – De TU Delft meldt dat als alles meezit in oktober van dit jaar een prototype van een vliegtuig klaar is dat een “geheel nieuwe benadering van het vliegtuigontwerp” is om de luchtvaart verder te verduurzamen. De Tu Delft werkt daarin samen met de KLM. In Seoul is er dit weekend een overeenkomst getekend door KLM-president-directeur Pieter Elbers, en Prof. dr. Henri Werij, decaan faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. 
Het nieuwe vliegtuigconcept heet Flying-V. De vorm van het toestel lijkt dan ook op een V. Passagierscabine, het vrachtruim en de brandstoftanks zijn geïntegreerd in de vleugels. Door de betere aerodynamische vorm en een lager gewicht gebruikt het nieuwe toestel 20 procent minder brandstof dan de Airbus A350, het modernste vliegtuig tot nu toe. Het kan net als de Airbus A350 ongeveer 314 passagiers vervoeren en dezelfde hoeveelheid vracht.
Het is de bedoeling dat het toestel in de toekomst zal vliegen met behulp van elektrisch-gesteunde straalmotoren. Nu is dat nog op kerosine.

Foto: TU Delft