Menu

Een mens is pas vergeten als zijn of haar naam is vergeten


Delft – 10-03-2019 – Zaterdag 9 maart is in Delft voor het eerst een eerste Stolperstein (struikelsteen)  geplaatst. De ceremonie vondst plaats voor de deur van Rotterdamseweg 101. De steen draagt de naam van Lina Feldmann-Stamm. Zij is in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd door de Duitse bezetter. De negentigjarige Reni Linssen – Jeidels, die Lina nog persoonlijk heeft gekend, was aanwezig toen de Duitse kunstenaar Gunter Demnig de steen voor het pand aan de Rotterdamseweg waar het slachtoffer indertijd woonde metselde. Zij deelde met de overige aanwezigen enkele herinneringen aan haar oudtante en Titia Feldmann, een kleindochter van Lina, las enkele brieven van haar oma voor die zij in Westerbork schreef. Het Kaddish, het rouwgebed voor de doden, werd uitgesproken door rabbijn Issachar Tal van Kekem. Ook werd er een minuut stilte in acht genomen.

Eerste Stolperstein
Gunter Demnig heeft zijn eerste stolperstein gelegd in 1997 in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels liggen er in vele landen  Stolpersteinen.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden zijn gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.

Foto: Arnold Vroomans