Menu

Topstukken tentoonstelling Willem van Oranje is hier! moeten terug


Delft – 21-02-2019 - Eén van de topstukken in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier!, het portret van Louise Juliana uit het Siegerland Museum (Siegen, Duitsland), gaat Museum Prinsenhof Delft weer verlaten. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 3 maart. Een deel van de expositie wordt opgenomen in de vaste presentatie, maar dit is de laatste kans om het portret van Louise Juliana, een van de lievelingen van het publiek, te komen bewonderen. Ook de persoonlijke drinkbeker van Willem van Oranje uit de collectie van Museum Het Zwanenbroedershuis is voor het laatst te zien.

Laatste kans om topstukken te zien
Louise Juliana is de dochter van Willem van Oranje en moeder van de Winterkoning Frederik V van de Palts. Ze is geboren, gedoopt en opgegroeid in het Prinsenhof. Bijzonder is dat Louise Juliana in deze tentoonstelling voor het eerst is herenigd met haar moeder Charlotte de Bourbon, op de plek waar beiden hebben gewoond. De schilderijen maken onderdeel uit van een reeks familieportretten die tussen 1578 en 1582 door Daniël van den Queborn zijn gemaakt, maar later in verschillende collecties terechtkwamen. 
De drinkbeker (ca. 1560) uit de collectie van Museum Het Zwanenbroedershuis is door Willem van Oranje persoonlijk gebruikt bij de gezamenlijke maaltijden van het katholieke Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ’s-Hertogenbosch.

Tentoonstelling Willem van Oranje is hier! tot en met 3 maart te zien
Afgelopen jaar was het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Met de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! zet Museum Prinsenhof Delft de Nederlandse geschiedenis in de schijnwerpers, op de plek waar het zich allemaal afspeelde: het eeuwenoude Prinsenhof. In 1572 vlucht Willem van Oranje naar het veilig ommuurde Delft om uit handen van de Spaanse overheerser te blijven. In het Prinsenhof woont hij, krijgt hij kinderen en leidt hij de Opstand, waarmee hij de basis legt voor het Nederland van vandaag.