Menu

Rabobank partner bij innovatief onderzoek Pieter de Hooch


Delft 08-02-2019 - Museum Prinsenhof Delft en de Rabobank sloten donderdag 7 februari een sponsorovereenkomst voor de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer. De overeenkomst richt zich op het uitgebreide, innovatieve onderzoek naar deze beroemde Delftse meester. Hiermee verbindt de Rabobank zich als ‘partner in innovatie’ aan de tentoonstelling. De officiële ondertekening vond plaats in Museum Prinsenhof Delft door Tjerk-Martijn Mulder, directeur van de Rabobank, en Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft.

Innovatief onderzoek 
Pieter de Hooch was een bijzonder innovatieve schilder en een meester in de zogenaamde ‘doorkijkjes’. Omdat er relatief weinig over hem bekend is, wordt in de aanloop naar de expositie sinds 2017 uitgebreid onderzoek naar hem gedaan. Het onderzoek wordt verricht in samenwerking met onder andere het Rijksmuseum en de TU Delft met behulp van innovatieve technieken. De resultaten van de verschillende onderzoeken worden gepresenteerd in de tentoonstelling en beschreven in de catalogus die bij de expositie verschijnt.

Janelle Moerman over de overeenkomst: “De ondersteuning van het onderzoek naar Pieter de Hooch door de Rabobank is een mooie vervolgstap in een jarenlange samenwerking en getuigt van grote betrokkenheid door de Rabobank bij de manier waarop het museum haar maatschappelijke rol probeert te vervullen. Daar zijn wij ontzettend blij mee.”
Tjerk-Martijn Mulder over de samenwerking: “De Rabobank vindt het belangrijk om innovatie te stimuleren. Wij zijn er trots op dat wij als sponsor een bijdrage kunnen leveren aan deze bijzondere tentoonstelling.”

Belangrijke Delftse meester
Vanaf 11 oktober 2019 t/m 16 februari 2020 is in Museum Prinsenhof Delft de eerste overzichtstentoonstelling van de beroemde 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch (1629 - na 1684) in Nederland te zien. Samen met Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch gerekend tot de belangrijkste Delftse meesters uit de Nederlandse Gouden Eeuw. In de periode dat De Hooch in Delft werkt, tussen 1652 en 1661, maakt hij zijn mooiste schilderijen. Museum Prinsenhof Delft haalt deze Delftse meesterstukken na een afwezigheid van bijna vier eeuwen terug naar de stad waar zij zijn gemaakt. De bruiklenen zijn afkomstig van grote internationale collecties vanuit de hele wereld. In totaal omvat de tentoonstelling circa 35 schilderijen, waaronder 30 werken van Pieter de Hooch.

Rabobank ondersteunt Museum Prinsenhof Delft al sinds 2014 bij het verwezenlijken van de ambities van het museum. Zo was de Rabobank in 2016 een van de grootste sponsoren van de tentoonstelling over het Straatje van Vermeer, Vermeer komt thuis, hoofdsponsor van de tentoonstelling Verboden porselein – Exclusief voor de keizer in 2017 en sponsor van de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! die nog tot 3 maart 2019 te zien is in het museum