Menu

Programma Delft Fringe Festival 2018 bekend


Delft – 05-02-2018 - Van donderdag 31 mei tot en met zondag 10 juni staat de binnenstad van Delft in het teken van de achtste editie van het Delft Fringe Festival. Op ruim 21 locaties spelen 55 opkomende podiumkunstenaars 400 voorstellingen in 11 dagen. Het Delft Fringe Festival is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste en grootste theaterfestivals voor jonge makers in Nederland.

Grote diversiteit aan genres en podiumkunstenaars
“We zien dat steeds meer ambitieus opkomend talent ons weet te vinden”,vertelt Roel Funcken, directeur van het Delft Fringe Festival. “Fringe betekent rafelrand en wij zijn op zoek naar theatermakers die zich aan rafelranden van de professionele podiumkunsten bevinden. Onbekend, maar wel bemind.” De programmering van het festival kent een grote diversiteit aan podiumkunstenaars en genres. Dit jaar verwelkomt het festival 4 cabaretvoorstellingen, 2 opera’s, 2 circusacts, 3 live-art performances, 5 kleinkunst-voorstellingen, 7 muziektheatervoorstellingen, 9 dansvoorstellingen, 9 theatervoorstellingen, 9 muzikanten en bands en tot slot 4 familievoorstellingen.

De Gestampte Meisjes - Foto door Rob Funcken

Talent van de toekomst op spannende locaties in Delft
De bezoekers van het Delft Fringe Festival zitten niet op het pluche in het theater, maar beleven de voorstellingen door het talent van de toekomst dicht op de huid van de artiest. De voorstellingen vinden plaats op spannende en onverwachte locaties in Delft. Zoals de sfeervolle ruimte in het oudste café van Delft, Bierhuis de Klomp. Of onder de wieken van de Delftse molen de Roos, die als enige de vernieuwing van het Centraal Station Delft heeft overleefd. Maar ook intieme particuliere locaties, zoals een oude karakteristieke schuur, die wordt beheerd door de 90-jarige Jan, is één van deze spannende locaties.

Er gebeurt altijd wel iets onverwachts
In 2016 en 2017 deed Jasper Smit mee aan het Delft Fringe Festival: ‘Het Delft Fringe Festival 2016 was mega-belangrijk! Ik kwam uit de Camerettentournee en ik wist het even niet meer. Ik was al achttien jaar op weg om cabaretier te zijn. Nu mócht ik eindelijk alle theaters af en wilde ik niet meer! Zonder aanwijsbare reden’ verklaart Smit, die op zijn veertiende zijn eerste liedje schreef. De intieme locaties van het Delft Fringe Festival brachten het enthousiasme terug. ‘Ik kon het publiek in de ogen kijken, er gebeurde altijd wel iets onverwachts, en elk optreden was uniek.

Ik zag mijn geschaafde en geschuurde liedjes aankomen bij de mensen vlak voor me, en als dat niet gebeurde koos ik een ander nummer om ze te pakken. Toen wist ik het opeens: dít is waarom ik liedjes maak.’ Hij voegt eraan toe: ‘Ik heb inmiddels ontdekt dat het helemaal niet onmogelijk is om die sfeer ook in een theater te maken, maar het Delft Fringe Festival was keihard nodig om mij dat te laten zien.’


Over Delft Fringe Festival
Van donderdag 31 mei tot en met zondag 10 juni 2018 vindt de achtste editie van het Delft Fringe Festival plaats in de historische binnenstad van Delft. Met ruim 13.000 bezoekers in 2017 is het Delft Fringe Festival de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste en grootste theaterfestivals voor jonge makers. In de afgelopen jaren presenteerde het Delft Fringe Festival onder andere De Gestampte Meisjes, LUDIQUE, HUN, Jasper Smit, Kirsten van Teijn, Rogier Pelgrim, Matroesjka, Jasper van Kuijk en Kiki Schipper die na hun deelname aan het Delft Fringe Festival landelijke bekendheid wisten te verwerven.