Menu

Er is nu ook Delfts Scheepsbier


Delft – 05-01-2018 – Bierhistorie Delft komt dit jaar met een scheepsbier. Het Delfts Scheepsbier is donker bier met weinig mout maar meer hop ( aromahop) heeft veel smaak en bevat maar 3,6 % alcohol.

Scheepsbier is bier, dat vroeger werd meegenomen op de schepen voor de bemanning om te drinken. Het werd gebrouwen in steden waar veel scheepvaart was, dus ook in VOC stad Delft. In het  brouwproces werd minder mout gebruikt dan het 'gewone' bier, maar wel meer hop (dat zorgt voor de houdbaarheid) Het  scheepsbier in Delft was een donker bier met weinig alcohol.
Ook 'aan wal' werd dit goedkopere bier wel gedronken.

De afbeelding op het etiket is VOC schip Delft.
Op 27 mei 1782 werd door het Admiraliteitscollege van de Maze de opdracht verstrekt aan de werf De Hoog & de Wit te Delfshaven om een linieschip van 50 stukken te bouwen met de naam DELFT naar het ontwerp van de Rotterdamse scheepsbouwer Pieter van Zwijndregt. Naar hetzelfde ontwerp werd tegelijkertijd op de Admiraliteitswerf te Rotterdam het zusterschip "Brakel" gebouwd. Op 16 mei 1783 werd 's-Lands Schip van Oorlog 'Delft' in Delfshaven te water gelaten. In de veertien jaren van haar bestaan werd dit linieschip vele malen ingezet om grote konvooien particuliere handelsschepen en de koopvaardijschepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) in de Europese wateren te escorterenen te beschermen. Na de tewaterlating werd de 'Delft' naar Hellevoetsluis gebracht om verder opgetuigd te worden. Vroeg in de ochtend van de eerste januari 1787 kwam Jan Schreuder Haringman in Hellevoetsluis als eerste kapitein aan boord. In juni van dat jaar vertrok de 'Delft' voor een oefentocht van tien maanden op de Noordzee, het Kattegat en Het Kanaal. Onder het commando van Haringman werd een begin gemaakt met diverse zeilexercities. Hierbij werd al gauw duidelijk dat de 'Delft' een verbazingwekkend snel schip was. Handelsschepen van de VOC en de WIC, die beladen met kostbare lading terugkeerden van verre handelsreizen, werden in de Europese wateren begeleid en beschermd door de 'Delft'.